Ode aan het Reitdiep
Mijn Reitdiep
Ik houd van de lijnen naar de verte
daar waar water land ontmoet.

Hoe het elkaar nodig heeft

Hoe het speelt, hoe het bouwt

en wat het geeft.

Ik houd van de sfeer

als ik op de oever sta

het water zie stromen

de golfjes het licht

de wind door het riet

dat ruist en zingt.

Ik houd van het water 

dat me omsluit

als ik van de wal afstap

traag zoek waar ik

mijn voeten zet

in de zachte bodem.

Ik houd van het weten

dat ze er al zo lang is.

Zelfverzekerd en kalm

meanderend haar weg vindt

betrouwbaar is zij

Mijn Reitdiep.

 

Het Reitdiep

Het Reitdiep loopt praktisch langs mijn huis en inspireert mij bijna dagelijks.
Zij geeft mij letterlijk en figuurlijk materiaal om mijn objecten mee te bouwen.
Momenteel werk ik aan een serie schepen.

Sinds 10 jaar woon ik tussen de akkers en vlakbij de oeroude rivier Reitdiep. Hij meandert prachtig vanuit het Lauwersmeergebied door het weidse Groninger landschap richting Stad ofwel Groningen.

Ik ben zeer veel gaan houden van de rivier en haar omgeving. Het is een grote inspiratiebron geworden voor mijn werk. Bijna dagelijks loop ik in weer en wind met mijn honden over de dijk en langs de oever. Ondanks de intensieve akkerbouw komen de natuur en de elementen van alle kanten op me af. Het water kan woest zijn, net als de luchten, maar ook vriendelijk kabbelen. De ruisende rietkragen zitten vol vogels. Het wild doet zich er tegoed aan het water en natuurlijk recreëert er de mens. Zelfs vanuit huis zie ik de boten door het water varen.

Tijdens mijn wandelingen verzamel ik al jaren aangespoeld materiaal als hout, ijzer, plastic, touw en lege slakkenhuisjes. Dit gebruik ik voor het bouwen van mijn mixed media schepen. Hierbij speelt ook keramiek een groot onderdeel. Het object groeit organisch, actie- reactie maar start altijd met een beeld van het water en een schets van het schip.

Schepen staan voor mij voor vrijheid, avontuur, beweging. Deze waarden passen bij mij als mens en als kunstenaar. Dit draag ik graag uit in mijn objecten.