Eén van de technieken die ik graag toepas in mijn werk is de raku-stook. Zoals ook in het wandobject Overgang. Ik neem u graag mee in het ontstaan van dit werk.

Overgang
Een werk van raku gestookte porseleinen opengewerkte bolletjes op een gevilte ondergrond.
Afmeting: 110 cm bij 110 cm.
Gemaakt: oktober t/m december 2016.

Dit werk heb ik gemaakt vanuit het mij geliefde thema ‘Tijd’.
Vaak zo vluchtig, ongrijpbaar.

Keramiek bolletjes gevormd in mal.

De porseleinen bolletjes van verschillende grootte vorm ik in een gipsen mal. Het geeft me mogelijkheid de wandjes zo dun te maken als eierschalen.
Zodra de bolletjes droog zijn stook ik ze de eerste keer biscuit in de oven op 960 graden.
Na de stook glazuur ik ze deels, met name de binnenkanten, met een transparant glazuur.
Vervolgens gaan ze gezamenlijk in een grote porseleinen bol in een oven die snel wordt opgestookt met een gasbrander. Zodra de temperatuur op 1020 graden Celsius is open ik de oven.

 

Stook op 1020 graden.

De roodgloeiende bol met de kleine bolletjes wordt met lage tangen uit de oven getild en in een rookton met zaagsel geplaatst. Het zaagsel ontvlamt acuut. Zodra er goed vuur in zit wordt de ton gesloten. Het vuur stikt en er ontstaat in de ton enorme rook. De roetdeeltjes trekken in de bolletjes. Niet geglazuurde delen worden nu zwart.

 

Zaagsel ontvlamt en vormt roetdeeltjes.

Zodra het werk genoeg is afgekoeld haal ik het uit de ton en maak de met roet besmeurde bolletjes schoon met water en een schuurspons.

De vilten achtergrond is gemaakt van zorgvuldig uitgelegde wol van 150 cm bij 150 cm in allerlei tinten wit. De dikke laag wol maak ik lichtjes nat met warm water met groene zeep. Voorzichtig wrijf ik nu alle lucht uit de wollaag. Vervolgens wrijf en rol ik de ontstane lap van alle kanten. De lap krimpt, de wol haakt zich langzaam in elkaar. Zodra ik de gewenste grootte heb bereikt, stop ik met vervilten.

 

  Lucht wordt uit de wol gewreven …

De lap wordt gespoeld en gedroogd. Ik verlijm de lap op een achterwand gemaakt van papier-maché en zet er een hangsysteem op vast.

 

… en tot gewenste formaat uitgerold.

 

 

 

 

 

 

 

Dan leg ik de bolletjes in compositie op de lap en zet ze vast met ijzerdraad en houtlijm.

De porseleinen bolletjes worden in compositie op het vilt bevestigd.

Na ongeveer drie maanden is het eindresultaat is klaar voor expositie.

Het eindresultaat.