Raku: ‘vreugde, geluk en ongedwongenheid’!

Workshops Rakustoken op het erf van een monumentale boerderij in het mooie Norg Drenthe.

Raku is een van oorsprong Japanse stookmethode waarbij de temperatuur van de oven met hierin kleiwerkstukken, in korte tijd wordt opgevoerd naar 1020 graden C. De werkstukken worden vervolgens met speciale tangen uit de hete oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok gaat de glazuurlaag scheuren waardoor een craquelé ontstaat. Na korte tijd aan de buitenlucht te zijn blootgesteld worden de werkstukken geplaatst in een zaagselton. De ton wordt goed afgesloten, er ontstaat een zuurstoftekort. Hierdoor dooft het vuur en er ontstaat er rook. Deze rook dringt in de craquelé waar geen glazuur is aangebracht. Op deze plaatsen wordt het werkstuk donkergrijs tot zwart. Na circa een half uur kunnen de werkstukken uit de ton worden gehaald. Het zwartgeblakerde werkstuk kan worden gepoetst zodra het goed genoeg is afgekoeld.

De workshop bestaat uit twee delen. Eén dagdeel handvormen en een dag buiten stoken volgens de rakutechniek. Dit tweede deel vindt plaats op Kunsterf Norg, rondom Atelier De Rode Schuur, Brinkstraat 1 in Norg.

De data voor dagdeel één, het handvormen, gaan in overleg. Drie á vier weken voorafgaand aan de stookdag is het handigst.
De data voor de stookdagen in 2020  zijn:
25 april
23 mei
27 juni (vol)
18 juli
22 augustus
26 september (vol)
10 oktober

Neem voor meer informatie even contact met ons op. Even bellen kan uiteraard ook:

Jessica Lelieveld: 06 29484916
of
Wilma Wassing: 06 26876188

De kosten voor dagdeel één: €30,- inclusief materiaal, biscuitstook, btw, koffie/thee.
De kosten voor dag twee: €55,- inclusief glazuren, stook, btw, koffie/thee. Exclusief: lunch.