Skögels: een vorm die is ontstaan uit nieuwsgierigheid en vanuit de vraag ‘Wat gebeurt er als ik de duimpot combineer met ringen?’.
Vier jaar geleden begon ik aan dit project. Objecten opbouwen uit twee oeroude technieken: de duimpot en de ringen. Hoewel ik me kon voorstellen welke vorm zou ontstaan uit deze combinatie, wilde ik het graag ervaren en het resultaat concreet en tastbaar maken. Er groeide een koddig, dikbuikig objectje met een puntig, kegelvormig torentje erop onder mijn handen. Ik besloot er meteen nog een aantal te maken. Met elke gemaakte vorm groeide mijn enthousiasme en toen ik een klein groepje bij elkaar had gemaakt zag ik de kracht van de herhaling. Project Skögels werd geboren!
Tijdens het creëren vroeg ik me af hoe groot ik ze kon maken vanuit de hand en zónder hulpmiddelen of gereedschap. Dat vond ik een mooie uitdaging. Ook begon ik na te denken over een naam voor de dikbuikige torentjes. Het was prettig om hier tijdens het werken over te mijmeren. vele uiteenzettingen en filosofietjes verder kwam ik op ‘Skögels’. Een stevig maar ook wonderlijk en grappig woord. Een combinatie van het één en ander zeg maar. Inmiddels vier jaar later en ruim honderd grote en kleine Skögels verder is het een werkwoord; ik ga skögelen.
De kleuring van de Skögels
Er kwam mij ter ore dat keramiek gekleurd kan worden met zuivel. Na bewerking met melk of karnemelk en stolen op een lage temperatuur in de oven krijgt keramiek een bruine kleur in vele schakeringen. Heel passend bij mijn Skögels besloot ik meteen toen ik dit zag. De Skögel heeft iets ‘oers’ dat wordt bevestigd met de kleur.
Landschap
De groep groeit gestaag en met elkaar zijn zij een prachtig landschap. De kleinste is 5 centimeter hoog, de grootste bijna 1 meter. Deze, moet ik eerlijk bekennen, staat tijdens het vormen in een mal. Maar gereedschappen gebruik ik nog steeds niet.
Reacties
“Intrigerende keramische vormgeving die vervreemding oproept en je tegelijkertijd mee op reis neemt naar een wereld met oeroude landschappen. Solitair sterk en als groep imposant. Je ervaart een grote verbondenheid met de natuur.”
– Wilma Wassing
“Een verrukkelijke serie Lelievelders. Jessica heeft een vormengroep gemaakt die met diversiteit die doet denken aan de vele verschillende karakters in een hedendaagse patchworkfamilie. Ook die leden komen vanuit de hele wereld. De huid van iedere Skögel is anders aangedaan, de vorm ingezakt maar hecht verbonden met elkaar. Ze verdringen zich om gezien te worden. Welke geheimen verhullen deze figuren van gebakken aarde? Spannend, ik wil erbij horen!”
– Jolande van Luijk
“Rijke vormen die verwonderen, unieke fantasieën
die de kijker een moment lang stil zetten, bescheiden
gestaltes die iets vertrouwds aanwakkeren.”
– Laura van Meijeren