Expositie in Galerie Lytse Skientme

Wat: expositie met Joke Ket

Wanneer: 25 mei t/m 1 juli.

Waar: Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26, Koudum

Meer: Galerie Lytse Skientme

Het Vuur der Aarde.

‘Iepen Mienskip’ , dat is wat Joke Ket en Jessica Lelieveld in 2018 samenbracht. Het was het thema waarmee Leeuwarden ‘Culturele Hoofdstad’ van Europa was én het thema waarbinnen Jessica en Joke op kunstzinnig gebied een samenwerking aangingen. Het werd een mooi avontuur van vilt, klei, verf met slik en schelpen.

Het resultaat van die samenwerking was een prachtige meterslange vilten doek die ‘Uit het Vuur der Aarde’ verbeeldt. Daar waar alles uit is ontstaan: Water en Vuur, dat wat ons deze wonderschone aardkloot geeft, en waar we zuinig…ZUINIGER op moeten zijn!

Vuur der Aarde is hetgeen dat de vrouwen nog steeds verbindt; Liefde voor de planeet en een heel prettige samenwerking. Inmiddels zijn het ruimtelijke objecten die ze maken, nog steeds van dezelfde materialen, hoewel klei, acrylverf en slik de boventoon voeren en vilt zoetjesaan van het toneel verdwijnt.

De samenwerking gaat als volgt: Jessica de keramist, levert Joke de schilder, keramische bollen aan van verschillende kleuren klei en met ruige structuren. Joke reageert óp de bollen met een uit het water en vuur voortkomende wereld waarop de mens een vriendelijke rol speelt.

Een idyllische wereld, een utopie? Joke en Jessica zien het eerder als een wenselijke wereld. Een wereld die broodnodig is.