Project21Zes is in de ban van Mycelium

Mycelium ofwel zwamvlok is het ondergrondse netwerk van schimmeldraden(hyfen). We kennen allemaal de paddenstoel. Dit is eigenlijk de vrucht/bloeiwijze bovengronds van het mycelium.

Wat begon als een fascinatie voor paddenstoelen veranderde in een missie voor mycelium. Door er over te gaan lezen, het zien van de film Fantastic Fungi, kortom kennis vergaren, werd onze interesse gewekt. De ontdekking dat het schimmelrijk van groot belang is voor het leven op aarde was voor ons beide toch wel een eye opener. Waarom hier niet meer over bekend was, was een grote vraag voor ons. Het besef dat meer mensen moeten weten wat het belang is, groeide

Hier even een paar weetjes over het Mycelium

  • Het werkt samen met planten/bomen dmv het uitwisselen van voedingsstoffen. De haarwortels van bomen hebben verbinding met de hele fijne schimmeldraden. Dit wordt ook wel het wood wide web genoemd.
  • Schimmels leven op en in ons lichaam.
  • We gebruiken schimmels in de productie van voedsel en drank. Denk aan bakkersgist, kaas en bier-, en wijngist.
  • Een mycorrhiza is een symbiose tussen schimmels en plantenwortels waarbij beide voordeel hebben.
  • Sommige schimmels zijn geneeskrachtig, denk aan penicilline
  • Schimmels zorgen voor verbetering van de bodemstructuur en voorkomt uitdroging
  • Het is een goede recycler, want het ruimt op (zelfs bepaalde plastic soorten) en verteert dat wat dood is.

Het vormt naast het planten en dierenrijk een eigen rijk en heeft een eigen intelligentie

Het idee om hier een groot kunstobject voor te maken en een expositie over te houden was geboren. We hebben inmiddels een groep kunstenaars om ons heen verzameld die allen de missie : Bekendheid en bewustzijn bij mensen vergroten over het belang van Mycelium en het ecosysteem eromheen voor het voortbestaan, met ons uit willen dragen. Met trots kunnen wij vermelden dat er vanaf de langste dag 21 juni 2024 t/m 12 juli een expositie met als titel “Wondergronds” is op het Kunsterf in Norg. Hieraan nemen de volgende kunstenaars deel:

– Agnes van Eupen
– Antoinette van der Schaar
– Leoni Stellema
– Nanette Darneviel
– Ans Courtier
– Laura van Meijeren en Nathan Barnacle
– Eva Ouden Ampsen
– José Geertzen
– Linda van Huffelen
– Afineke de Vries
– Elisabeth Donkers
– Hiwe Groenewolt en Wilma Colewij
– Jessica Lelieveld
– Wilma Wassing

Gedurende deze expositie zijn er op verschillende momenten educatieve activiteiten rondom het thema Mycelium. Zo is er een lezing over Mycelium en de film Onder het maaiveld is te zien. De exacte datum, tijdstip en locatie is nu nog niet bekend. Deze informatie volgt later. Er is een samenwerking ontstaan met organisaties op het gebied van natuureducatie en ook zij zijn gedurende de expositie op diverse momenten aanwezig om interessante informatie te geven en om vragen te beantwoorden.

U bent van harte welkom op vanaf zaterdag 22 juni t/m vrijdag 12 juli. De expositie Wondergronds is geopend op woensdag t/m zondag van 11. tot 17.00 uur.